Woordzorg

Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Wanneer

  • donderdag 4 oktober 2018 14u00 - 17u00
strijboshof - ACHTERBROEKSTEENWEG , 2920 KALMTHOUT
Jan Blockhuys, bezieler van het initiatief Woordzorg, trekt Vlaanderen rond om ouderen te informeren over zorgthema's. Voor de inhoud van zijn voordrachten put hij uit de concrete ervaringen die hij met ouderen mocht delen. Recht uit het leven dus. De laatste voordracht wordt gehouden door verpleegwetenschapper Soraya Rensen, die lesgeeft in de basis farmacologie.
1) Welke zorg past mij best?: We kunnen vandaag gebruik maken van een zeer uitgebreid zorgpakket om ons te ondersteunen als het thuis leven wat moeilijker wordt. Vaak is een combinatie van verschillende soorten thuiszorg de oplossing om het moment van de verhuis naar een assistentiewoning of woonzorgcentrum met jaren uit te stellen. Maar welke zorg schakel je best in? Op welk moment? Wat kost het? Wat zijn de mogelijkheden en hoe zit het met de gevolgen en kostprijs van de zo gevreesde overstap naar residentiele zorg? Een verhelderende uitleg en de meest recente prijzen krijgt u tijdens deze lezing met ruim tijd om al uw vragen te stellen. (1)



2) Uw rechten als patiënt: België heeft als enige land te wereld in haar wetboek een aantal fundamentele rechten opgenomen die ons beschermen als patiënt binnen de gezondheidszorg. Dat geeft ons zeer uitgebreide mogelijkheden in onze keuzes, onze dialoog met de zorgprofessionals, onze opname in een zorginstelling en het vastleggen van onze wensen ivm onze zorg. De kostprijs vragen aan uw specialist voorafgaand aan een ingreep? De limieten van uw zorg vastleggen zodat geen enkele arts hiertegen kan ingaan? Vrij kiezen tussen zorginstellingen ook nadat u reeds opgenomen bent? Het is allemaal mogelijk. Hoe u dat doet en welke rechten u nog meer heeft, wordt uitgelegd in duidelijke en eenvoudige taal. U doet er zeker uw voordeel mee. (2)



3) De wilsverklaringen, of hoe leg ik mijn zorgwensen vast?: Veel mensen denken ten onrechte dat we in een wilsverklaringen de vraag uitdrukken om euthanasie. Maar hoewel de voorwaarden van euthanasie één van de vele mogelijkheden is die je kan vastleggen in een wilsverklaring, zijn alle andere mogelijkheden die ze biedt vaak veel meer aan de orde. Ik wil niet meer naar een ziekenhuis, ik wil geen onderzoeken meer, geen zware behandelingen, ik wil maximale pijnbestrijding en comfortzorg… Het zijn maar een paar zorgwensen die we kunnen vastleggen in een wilsverklaring. Wat nog meer mogelijk is en hoe het u garanties geeft dat wat u wenst ook effectief zal uitgevoerd worden, wordt u duidelijk tijdens deze lezing met zeer veel tijd voor vragen. (3)



4) Stemmen uit het sluimerland: We worden met z’n allen alsmaar ouder. Dat is mooi maar het verhoogd ook de kans op ziektes die kunnen leiden tot dementie. Hoe je daar mee omgaat, vooral als dierbare van een patiënt met geheugenstoornissen, komt aan bod in deze lezing over de zeer menselijke, pijnlijke, maar vaak ook mooie en grappige kanten van het leven in de nabijheid van mensen met dementie. U krijgt inzicht in de verschillende soorten vormen van dementie, in hoe sommigen kunnen behandeld worden en andere minder, hoe u kunt omgaan met mensen met dementie en hoe u zo lang mogelijk dialoog en interactie met deze patiënten in stand kunt houden. (4)



5) De bucketlist: Een bucketlist is een lijstje met dingen die je absoluut nog wil doen. Maar als het einde van het leven dichtbij komt, is er vaak de tijd niet meer om je levenswensen nog in vervulling te laten gaan. Dat maakt dat mensen vaak naar het levenseinde gaan met onvervulde verlangens en vaak zelfs spijt. Oplossen kan je dat niet, maar dingen toevoegen die een afscheid mooi en veel minder pijnlijk maken, dat kan altijd. Deze lezing gaat over diepmenselijke gevoelens, over leven, sterven, rouwen, maar vooral over het toevoegen van mooie momenten in de aanloop naar een levenseinde. (5)



6) Wat zit er in mijn pillendoos?: Als u niet die enkeling bent die nooit een pilletje neemt, dan is deze lezing voor U. Hoe u omgaat met medicatie, een aantal hardnekkige foute verhalen over medicatie, pijnstillers, slaapmedicatie, medicatie tegen hoge bloeddruk, bloedverdunners, cholesterolverlagers en zoveel meer wordt u kundig maar heel begrijpelijk uitgelegd. (6)

Praktisch

Artiest / Spreker / Gids
Jan Blockhuys en Soraya Rensen
Voor wie
Senioren
Georganiseerd door
Landelijke Gilde Kapellen
Prijs
€ 11,00
Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Nog geen lid?

We verwelkomen je graag op onze activiteiten. Ontdek meer van onze ledenvoordelen.

Vragen? Contacteer organisator

0476 20 04 49

Meer activiteiten